Грузия и Армения през Септември от София и Варна
Транспорт: самолет
Дати: 19/09
Дни: 8 дни/ 7 нощувки
Цена: от 1936 лв




Цена:
990 евро/1936 лв на човек в двойна стая на полупансион в хотели 4*,  валидна за резервации до 31.05.2015 г.
След тази дата цената е:  1090 евро/2132 лв    

Цената включва:
* самолетен билет с Турски авиолинии София/Варна - Истанбул - Тбилиси; Тбилиси – Истанбул – София/Варна
* 7 нощувки със закуски и вечери в хотели 4*
* туристическа обиколка на Тбилиси
* сити тур на Ереван
* климатизиран транспорт
* возене на джипове в Казбеги
* екскурзоводско обслужване на руски език по време на програмата
* входни такси за обектите и всички религиозни центрове по програмата
* вечеря край езерото Севан
* вечеря в национален ресторант с жива арменска музика
* дегустация на знаменития арменски коняк «Арарат»
* дегустация на грузински вина
* шоу на танцуващите фонтани
* всички трансфери, упоменати в програмата
* медицинска застраховка с асистанс с покритие 10 000 евро на човек
* водач на групата /при минимум 20 човека/ 

Цената не включва:
* пътнически и летищни такси – 399 евро/ 780 лв
* доплащане за единична стая – 150 евро/293 лв
* доплащане за застраховка за лица от 65 до 80 години – 8 евро
* лични разходи (телефонни разговори, мини-бар и др.)
* неупоменати в програмата услуги
* бакшиши
* застраховка “Отмяна на пътуването” с  Евроинс – около 3,75 % от пакетната цена. За повече информация моля, запитайте в офисите ни

Условия за записване:
Ранно записване: до 20.02.2015 г.
* Депозит –  50% при резервация
* Доплащане – 100% до 10.04.2015 г.

Програма:
1-2 ден, 19.- 20.09.2015 –
СОФИЯ/ВАРНА – ИСТАНБУЛ – ТБИЛИСИ
Тръгване от София в 21.45 и от Варна в 15.40 за Истанбул с полет на Турските авиолинии. Пристигане в турския мегаполис съответно в 23.10 и 16.40. Полетът за Тбилиси е в 00.10, кацане в грузинската столица в 03.20. Трансфер и настаняване в  хотел DOLABAURI 4*. Почивка. Закуска. След обяд – обзорна екскурзия из аристократичния Тбилиси, наричан „спящата красавица”, основан през V век. Предимство е, че повечето културни паметници се намират на минути един от друг. Сред най-важните забележителности  са  църквата Метехи в Стария град, катедралата Сиони /от VІ – VІІ век/, базиликата Анчисхати /VІ век/, която е и най-старият оцелял до наши дни християнски храм в града, Синагогата, статуята на Майка Грузия. Ще посетим и квартала Абанотубани, където се намират старите топли серни бани. Ще прибавим Националния музей на Грузия и разбира се цитаделата Нарикала от ІV век, от стените на която се открива прекрасна панорамна гледка към столицата. Вечеря в хотела и нощувка.
 
3 ден, 21.09.2015 – СВЕТИНИ НА ХРИСТИЯНСТВОТО /Мицхета – Ананури – Казбег – Гергети/
След закуска се отправяме към древната грузинска столица и религиозен център Мицхета. Оттук е започнало разпространението на християнството в Грузия. На това място ще посетим манастирския комплекс Джвари /VІ век/ и катедралата Светицховели /ХІ век/, където се съхранява парче от ризата на Исус Христос. И двете християнски светини са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Продължаваме по т.нар. Грузинска военна магистрала, построена от Русия през ХІХ век. Тя  преминава пред подножието на Голям Кавказ, а природните картини, които се разкриват по протежение на тази историческа пътна артерия, направо спират дъха и често са давали вдъхновение в творчеството на едни от най-известните грузински писатели,поети и художници. Ще видим укрепения отбранителен комплекс Ананури /ХVІІ век/, а от градчето Казбег на джипове ще се изкачим до храма Пресветата Троица Гергети, издигаща се на 2170 метра надморска височина. Казват, че оттук при ясно време се вижда един от най-високите планински върхове в Грузия – Казбег /5047 м/. Завръщане в Тбилиси. Вечеря и нощувка.

4 ден, 22.09.2015 -  СИНЯТА ПЕРЛА НА АРМЕНИЯ /Ахпат- Дилиджан – Ереван/
След закуска отпътуваме за грузинско-арменската граница, откъдето започва арменската част от туристическата ни програма.  Най-напред ще посетим манастира Ахпат /обект на ЮНЕСКО/, след което се отправяме към езерото Севан, преминавайки през курортния град Дилиджан, разположен на 1500 м надморска височина. Ще се разходим из старата част на града и ще видим манастирския комплекс Севанаванк. А край езерото Севан – синята перла на Армения, ще похапнем за вечеря прясна риба. Отпътуване за столицата Ереван, най-големият град в Армения,  и настаняване в хотел NAIRI 4*.Нощувка.
 
5 ден, 23.09.2015 –  КОПИЕТО НА СЪДБАТА /Ечмиадзин – Звартнотс – Гарни – Гегхард/
Закуска. Отпътуване за Ечмиадзин – духовен и административен център на Арменската апостолическа църква. Тук ще разгледаме Първопрестолния събор „Св.Ечмиадзин” – главната градска катедрала. Тя се счита за един от най-старите християнски паметници в Армения – построена е през ІV век след провъзгласяването на християнството като официална държавна религия и е под закрилата на ЮНЕСКО. По-нататък ще посетим руините на древния Звартнотс /VІІ век/, след което следва езическият храм в Гарни – единственият съхранен до днес паметник от епохата на елинизма. Завършваме екскурзията през този ден с пещерния манастирски комплекс  от църкви и гробници Гегхард /обект  на ЮНЕСКО/, основан през ХІІ век. В началото са го наричали Пещерния манастир, а по-късно приема името Гегхард /копието на съдбата/ по преданието за римския легионер, пронизал с копие Христос, за да провери дали е предал Богу дух. По време на пътуването любезните домакини ще ни предложат да чуем и местна музика в изпълнение на инструмент, наричан дудук. Завръщане в Ереван. Вечеря, след която ще посетим Площада на Републиката, за да наблюдаваме шоуто на танцуващите фонтани.
 
6 ден, 24.09.2015 -РЪКОПИСИ ПАЗЯТ ИСТОРИЯТА НА ДРЕВНИЯ СВЯТ /Ереван/
След закуска предстои обзорна екскурзия из арменската столица. Градът е разположен на река Хардзан, извираща от езерото Севан. Отличителна е архитектурата на сградите му, построени   с пъстри туфи от началото на ХХ век. Ереван според отзивите на посетили го туристи е спокоен град, тук почти няма престъпност, а чужденецът е добре дошъл навсякъде. В центъра е обширният Площад на Републиката със сградите на парламента, историческия музей и националната художествена галерия. Един от най-внушителните паметници в града е този на Майка Армения. В Ереван се  намира и Библиотеката за древни манускрипти Матенадаран. Тя е една от най-големите в света и съхранява огромно количество ръкописи от античния свят. Пешеходната ни разходка из града ще продължи край комплекса Каскада, операта, Мемориала на арменския геноцид. Многобройни са и зелените паркове в града.  И след такова завръщане в миналото идва ред и на много приятни забавления. Ще посетим конячния завод, където се произвежда знаменития арменски коняк „Арарат” / къде без дегустация!/. Следва пазарът Шука, където се предлагат традиционни за страната сладки и сушени плодове. А накрая ще завършим с вечеря в национален ресторант с жива арменска музика. Нощувка.
 
7 ден, 25.09.2015 –ВНИМАВАЙТЕ С ТОСТОВЕТЕ /Ереван – Гори – Уплисцихе- Тбилиси/
Закуска, след която се отправяме към арменско-грузинската граница и отново се връщаме към грузинската част от екскурзията. Отиваме в Гори, родният град на Й.В.Сталин, чиято родна къща е превърната в музей. Освен него, ще видим и пещерния град Уплисцихе, съществувал през първото хилядолетие до новата ера. През него е минавал Пътят на коприната. Този древен комплекс е съхранил пещерни жилища, пекарна, винарна, античен театър. Продължаваме към градчето Чардахи, където ще посетим винарната Лаго. Тук ще вечеряме и ще опитаме от грузинските вина, произвеждани в избата. Винарството в Грузия има древни традиции – вино по тези земи се прави повече от 8000 години! Трябва да се внимава с тостовете, защото в Грузия те са безкрайни с всички произтичащи последици за несвикналия на винения маратон чужденец...Отпътуване за Тбилиси. Настаняване в хотел DOLABAURI 4*. Нощувка.
 
8 ден, 26.09.2015 – ТБИЛИСИ – ИСТАНБУЛ – СОФИЯ/ВАРНА
Трансфер от хотела и полет за Истанбул в 04.15 за туристите за София и в 11.20 за туристите за Варна. По разписание полетът от Истанбул  за София е в 07.30 с кацане в столицата ни в 08.45, а за Варна – тръгване в 13.55 и кацане в морския град в 14.55.